عایقکاری،کاورینگ صنعتی و تزریق فوم
شرکت نو اندیش تاسیسات آریا (ناتاریا) با سال ها تجربه و با داشتن تجهیزات به روز عایقکاری( دستگاه تزریق فوم های دو جزئی High pressure و ماشین آلات نورد و ساخت کاورینگ) وانجام پروژه های متعدد تزریق فوم پلی یورتان پاششی و تزریقی تحت استانداردهای بین المللی، عایق کاری خطوط لوله و مخازن و تجهیزات با فوم پلی یورتان ، پشم سنگ، اجرای عایق های نسوز کلسیم سیلیکات در صنایع مختلف نفت ،گاز و پتروشیمی ، بخشی از تجارب تیم فنی و کارشناسی شرکت نواندیش تاسیسات آریا (ناتاریا) می باشد.
در ادامه به برخی از انواع عایق های صنعتی و شیوه های اجرای آن اشاره می گردد.
عایق کاری صنعتی
عایق کاری صنعتی، به نصب عایق هایی گفته می شود که مانع اتلاف انرژی حرارتی یا برودتی می شود. کاربرد اصلی این عایق ها صرفه جویی در هزینه و انرژی می باشد. شرکت ناتاریا با سابقه انجام پروژه های متعدد در حوزه عایق کاری، کاورینگ صنعتی، تزریق فوم و بهره گیری از استاد کاران خبره کشور توانسته است تا حد زیادی باعث بهبود شبکه های صنعتی، صرفه جویی در مصرف انرژی و کاهش هزینه های کارفرمایان خصوصا در صنعت نفت، گاز و پتروشیمی شود.
انواع عایق های صنعتی:
عایق های الیافی یا فیبری که شامل پشم شیشه، پشم سنگ و.. هستند، از انواع معروف عایق های صنعتی محسوب می شوند. عایق های صنعتی از الیاف ریز تشکیل شده است، رعایت نکات ایمنی در اجرای عایق های صنعتی فیبری امری ضروری است.
عایق کاری صنعتی در مواردی چون سوله، لوله های انتقال نفت و گاز، مخازن و موتورخانه ها و سقف و دیوار ساختمان های بزرگ و مجتمع های تجاری استفاده می شود. عایق مادهای است که در مرز دو محیط متفاوت قرار میگیرد و از انتقال انرژی و ماده جلوگیری میکنند. برای همین برای جلوگیری از ورود و یا خروج گرما و رطوبت و یا مواد خورنده از عایقکاری بهره میگیرند. مثلا در لولههای انتقال آب گرم از عایقکاری پشم سنگ استفاده میکنند.
فوم پلی یورتان:
فوم تزریقی پلی یورتان در واقع همان عایق پلی یورتان است که به دلیل روش اجرا یعنی تزریق مایع پلی یورتان در محل مورد نظر به این نام شناخته می شود. بر اساس این روش، ابتدا دو مایع ایزوسیانات و پلی یول دربشکه های جداگانه آماده شده و تحت فشار و دمای معینی، در تفنگ مخصوص جهت تزریق ادغام و سپس مایع ترکیبی در نقاط مشخص تزریق می شود. پس از چند ثانیه، این مایع انبساط و افزایش حجم پیدا می کند و به صورت فوم جامد، تمام محل، درزها، ترک ها و شکاف ها را می پوشاند.
برای تزریق مایع فوم، قبل از شروع کار، باید سطح پروژه از هر گونه آلودگی کاملاً پاک گردد. اگر عایق بندی لوله ها یا مخازن مورد نظر باشد، در فاصله های معین، ورق هایی از جنس آلومینیوم، گالوانیزه یا استیل با ضخامت۵/۰ تا ۱ میلیمتر روی سطح لوله ها یا مخازن پس از نصب اسپیسر با پیچ بسته می شود. پس از ورق کاری، درزهای ورق ها با چسب ماستیک کاملاً بسته می شود. بسته به نوع عایق کاری لوله ، مخزن و سیال داخل آن بر اساس دستورالعمل تعیین شده ( Density)مورد نظر پس از آزمایش، اندازه گیری و رسیدن به عدد مورد نظر، اجرا می گردد.
کاربردهای فوم تزریقی پلی یورتان
- جهت عایقکاری خطوط لوله و بدنه مخازن سیالات گازی با دمای بسیار پایین تا ۲۰۰- درجه سیلیوس
- دارای قابلیت عایق بندی درزها، حفره ها و ترک های تمام سازه های بتنی، تونل ها، زیرگذرها، سدها، آبراه ها
- قابل استفاده برای عایق کاری مفاصل و اتصالات لوله ها و ساختمان ها و مخازن در صنایع مختلف
مزایای فوم تزریقی پلی یورتان
- عملکرد بالا در عایق بندی درزها، حفره ها و ترک هایی که با هیچ روش دیگری نمی توان به آن ها دسترسی داشت.
- مقاوم در برابر رطوبت و آب
- عمر و دوام طولانی
- مقاوم در برابر قارچ
- وزن سبک
- پلی یورتان بهترین مواد در صنعت عایق کاری سرد در صنایع مختلف، می باشد. به همین دلیل برای عایقکاری لوله های حاوی مایعات سرد مانند پروپان و بوتان مناسب است
- این مواد به دلیل خواص مکانیکی سخت و مقاومت بالا از اهمیت تجاری خوبی برخوردار هستند.
- دارای ضریب انتقال حرارت پایین و امکان حفظ گرما و سرما ۱۲۰+ الی ۲۰۰- را فراهم می سازد.
عایق معدنی:
عایق های حرارتی معدنی شامل پشم سنگ، پشم شیشه (فایبرگلاس) و پشم معدنی هستند. این نوع عایق های حرارتی ضد قارچ و کپک هستند که به دلیل طبیعی بودن پایداری و مقاومت خوبی دارند. وزن کمی دارند و همچنین عایق صوتی خوبی هم به شمار می آیند. پشم سنگ عایق بسیار خوبی در برابر آتش است که در اجرای عایق صنعتی جزء پر کاربردترینهاست به طوری که معمولاً از آن برای عایق کردن تجهیزات برقی استفاده میشود ولی پشم شیشه این خاصیت را ندارد و بهسرعت آتش میگیرد. عایق پشم سنگ از عایق های مورد اعتماد قدیمی در ایران است و در عایق کاری موتورخانه، عایقکاری لوله ها و مخازن کاربرد دارد. پشم سنگ عایق حرارتی، صوتی و رطوبتی با تحمل دمای ۷۵۰+ درجه سانتیگراد و نقطه ذوب ۱۳۰۰ و نیز تحمل برودتی آن ۳۰- درجه سانتیگراد است.
ورق کاری با روکش آلومینیومی
برای ورق کاری نیز غالبا روکش آلومینیومی ۰٫۵ تا ۱٫۵ میلی متر انتخاب می شود. استفاده از روکش فلزی در قسمت هایی که لوله ها و یا مخازن در معرض نور آفتاب و باران و… قرار دارند ضروری می باشد و معمولا از ورق آلومینیومی و گالوانیزه استفاده می شود. همچنین ورق آلومینیومی در مقایسه با ورق گالوانیزه زیبایی و جلوه بهتری دارد و نسبتا گرانتر است.
اصول عایق کاری دستگاه ها و تجهیزات صنعتی
یکی از نکات مهم در صنعت عایق کاری تجهیزات و دستگاه های صنعتی می باشد. این دستگاه ها به منظور کاهش مصرف انرژی، کنترل دمای فرایند، جلوگیری از آسیب دیدن افراد به دلیل تماس با سطح داغ و … عایق کاری حرارتی می شوند. طراحی سیستم عایق کاری بطور کلی شامل مراحل زیر می باشد:
- پیش بینی نقاط و شعاع بحرانی و عملکرد مورد نیاز عایق
- پیش بینی و محاسبه خواص عایق و اتصالات مورد نیاز سیست
- انتخاب عایق و اتصالات که بتواند نیاز سیستم را برطرف کند
- محاسبه ضخامت عایق مورد نیاز
- طراحی فیزیکی عایق و اتصالات سیستم
در پیش بینی عملکرد عایق حرارتی و نقاط بحرانی سیستم و انتخاب عایق مناسب باید به موارد زیر توجه کرد:
- حفظ انرژی سیستم، چه گرما و چه سرما در سیستم حفظ گردد
- کنترل درجه حرارت مطابق با شرایط فرایند
- پیشگیری از کندانس شدن بخارات بر سطح سیستم عایق کاری
- کاهش درجه حرارت سطح بیرونی سیستم عایق کاری تا حدی که باعث سوختی کارکنان نشود و ایمنی محیط کار حفظ گردد
- ضد حریق کردن سیستم و محافظت در برابر آتش سوزی
معمولا عایق بکار رفته می تواند بیش از یک عملکرد داشته باشد و انتخاب دقیق عایق می تواند عملکردهای مختلفی را در سیستم اجرا کند. مانند عایق حرارتی پشم سنگ که همزمان عایق صوتی و ضد حریق نیز می باشد و می تواند باعث کاهش سروصدای دستگاه ها شود و همچنین در برابر حریق از آن ها محافظت کند.
گام دوم در عایق کاری در نظر گرفتن خواص مورد نیاز عایق کاری است. خواص عمده عایق های حرارتی که مورد استفاده طراحان سیستم عایق کاری به شرح زیر است:
- حدود درجه حرارت عملکردی عایق
- مقاومت در برابر شوک های حرارتی
- گسترش حرارتی Diffusivity
- هدایت حرارتی Conductance
- گرمای ویژه (گرمای ویژه تعیین کننده مقدار گرمای جذب شده و یا دفع شده برای افزایش و یا کاهش یک درجه ای دمای می باشد.) در انتخاب عایق حرارتی باید عایقی انتخاب گردد که دمای عملکرد آن گسترده تر از دمای عملیاتی سیستم
مقاومت در برابر شوک های حرارتی زمانی مهم است که سیکل های دمای در سیستم وجود داشته باشد.
شکل مهم عایق حرارتی در انتخاب اقتصادی عایق حرارتی مهم می باشد. شکل های متداول عایق های حرارتی به شرح زیر می باشد: - تخته ای سخت، نیمه سخت و قابل انعطاف
- عایق پتویی و یا نمدی
- پاششی و یا تزریقی
- پر کردنی از نوع ذرات ریز و یا الیاف
- انعکاسی
- عایق لوله ای که مناسب عایق کاری لوله ها می باشد. بر حسب شرایط فیزیکی محل نصب باید بهترین شکل عایق انتخاب گردد. برای مثال در مکان هایی که مقاومت عایق مطرح است نوع سخت بکار می رود درحالی که مکان هایی که انعطاف پذیری مهم است از نوع انعطاف پذیر استفاده می شود.